Gelir Vergisi Hesaplama


Gelir Vergisi Hesaplama

Merhaba. Bugünkü yazımızda gelir vergisi hesaplama, kümülatif değerler, gelir vergisi dilimlerini detaylı inceleyeceğiz.

Özellikle asgari ücretin 1300 tl olmasıyla beraber asgari ücretlilerin ekim ayıyla beraber vergi dilimi atlayıp net 1300 değil 1.231 tl ondan sonra da 1230 tl almasına neden olacak olan şeyi inceleyeceğiz.

Gelir vergisi matrahı nedir ve nasıl hesaplanır?

Brüt ücretten sgk matrahının çıkarılmasıyla elde edilen sonuçtur.


Formülü: Brüt – SGK Matrahı = Gelir Vergisi Matrahı 
                    Gelir Vergisi Matrahı * (Hangi yüzdelik dilime giriyorsa)

BRÜT - SGK Matrahı = Gelir Vergisi Matrahı                                 
1.647,50 TL - 247,13 TL
   1.400,38 TL
Gelir Vergisi Matrahı * 0,15 (%15) = Gelir Vergisi
1400 TL * 0,15
       210,06 TL

Kümülatif gelir vergisi matrahı nedir nasıl hesaplanır?

Dananın kuyruğunun koptuğu nokta burasıdır. Kümülatif gelir vergisi matrahı, bir takvim yılı içerisinde elde edilen kazançların toplamıdır. Ocak ayından Aralık ayına kadar toplam elde edilen gelirlerin gelir vergisi matrahları toplamı bize kümülatif gelir vergisi matrahını verir. Ocak ayındaki kümülatif gelir vergisi matrahı, Ocak ayındaki gelir vergisi matrahının kendisine eşittir. aynı şekilde o takvim yılında ilk işe girişi yapılan ve o yıl başka bir yerden kazanç elde etmemiş personel için de işe girdiği ay, kümülatif gelir vergisi matrahı gelir vergisi matrahına eşit olacaktır. Kümülatif gelir vergisi matrahı her sene başında sıfırlanır ve kazancın devam etmesiyle takip eden aylarda birikmeye devam eder. 


Çok basit mantıkla işin özeti şudur. Ocak ayından itibaren aldığınız maaş Aralık ayına kadar toplaya toplaya gider ve bu toplam gelirlere kümülatif gelir vergisi denir.

Örneğin brüt 2000 TL alan bir personelin Ocak ayından Aralık ayına kadar gelir vergisine konu olan matrahları ve bu matrahların toplamıyla elde edilen kümülatif gelir vergisi matrahları aylara göre aşağıdaki şekilde olacaktır:


Kümülatif gelir vergisi matrahı

Kümülatif vergi matrahı, aylık gelir vergisi matrahının yıl içerisinde toplanması ile elde edilen tutarı anlatır. Yıl bittiğinde ya da iş değişikliklerinde sıfırlanır. Devletin bu matrah tutarına göre vergi oranını belirlediği bir tarife vardır bu tarife yıllık olarak güncelleniyor. Kümülatif olarak gelir vergisine konu matrah arttıkça, vergi oranı %15'ten başlayarak 20-27-35'e kadar çıkar. 

Vergi dilimleri nasıl hesaplanır?


Gelir vergisi, kümülatif gelir vergisi matrahı dikkate alınarak 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddesinde belirtilen ve her yıl yeniden belirlenen dilimler üzerinden kesilir. 2016 gelir vergisi dilimleri şöyledir.

GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ VE ORANLARI
0-12.600 TL’ye kadar
15%
12.600 TL-30.000 TL aralığı
20%
30.000 TL-110.000 TL aralığı
27%
110.000 TL ve üzeri
35%

Bu dilimlerin her biri bir önceki dilimin oranını içinde barındırır. Yani 30.000 TL gelir vergisi matrahı olan bir çalışan için bu tutarın 12.600 TL’ye kadar olan kısmı %15’lik vergi oranı ile hesaplanacaktır. Artan tutar 30.000 TL’ye kadar %20 oranı ile vergilendirilecektir.

Vergi dilimini hesaplamak ve kümülatif vergi dilimini ve oranlarının mantığını anlamak çok basittir. Eğer siz işe ilk girişte brüt değil direkt net ücret üzerinden anlaşma sağlarsanız bu vergi dilimlerinden etkilenmezseniz. Tabi ki devlet sizden bu oranlarda vergi alır ama asgari ücretlilerde olacağı gibi siz Ekim ayıyla beraber 70 tl düşüşle 1200 değil 1300 TL alırsınız. Hangi dilime girerseniz girin eğer net maaş üzerinden anlaşmışsanız işveren üstünü tamamlayarak size öder.

Saygılarımla,
iKMania

0 comments: