Nasıl İstifa Edilir-1 ‘’İstifa Dilekçesi’’

İşte o an geldi. Günlerce belkide haftalarca düşünüp aldığınız kararı artık uygulama vakti kapınızı çaldı. Peki hukuksal çerçeve içinde nasıl istifa edebilirim ve yasal haklarım nelerdir? İhbar tazminatı, kıdem tazminatı nelerdir?




Yukarıdaki şekildeki gibi de istifa edebilirisiniz ama gelin biz etik, ahlak ve hukuk çerçevesinde adım adım istifa süreçlerini inceleyelim. 

İstifadan önce kendi kendinize sormanız gereken 9 soru adımını attığınızı varsayalım. Peki nedir bu adımlar?

1-) Sizi istifaya götüren gerçek neden nedir? Karakteriniz mi yoksa iş yeri mi?
2-) Elinizden gelen her şeyi yaptınız mı?
3-) İstifadan sonraki aksiyon planınız ve kariyer haritanızı hazırladınız mı? 
4-) Yeni bir iş bulana kadar mevcut işinizde dayanma toleransınız var mı? 
5-) Ekonomik durumunuz kaç ay işsiz kalmanıza müsaade eder? 
6-) Psikolojik durumunuz kaç ay işsiz kalmanıza müsaade eder? 
7-) O işte kalmaya devam ettiğiniz sürece kaybedeceğiniz fırsat maliyetlerinin farkında mısınız?   
8-) Bu kararınızı ailenize ve arkadaşlarınıza danıştınız mı? 
9-) Son kararınız mı? 

 Bu adımları da atıp son kararınızı verdiğinizi varsayalım. İlk adım; çalıştığınız firma kurumsal olsun olmasın bu işlerin başlangıcı bir istifa dilekçesiyle işi resmiyete kavuşturmanız gerekmektedir. Kendi iradenizle istifa etmeye karar verdiğiniz anda sizden herhangi bir baskı altında kalmadan kendi rızanızla ayrıldığınıza dair el yazınız ve imzanızla bir dilekçe isteyeceklerdir. Peki istifa dilekçesi nasıl yazılır?  

İstifa süreçlerinde belki de en kolay adım istifa dilekçesini yazma prosedürüdür. Bu noktada kendinizi çok kasmaya gerek yok. Standart bir dilekçede olması gerekenler; ‘’mevcut pozisyonunuz, işe başlama tarihiniz, günün tarihi, adınız soyadınız, ıslak imzanız, işten ayrılma nedeniniz ve ayrılacağınız tarih’’ gerekmektedir.

Peki dilekçeye neler yazmalıyım? Aslında buradaki kritik nokta, her ne kadar işinizden sorunlu ve kavgalı da ayrılsanız sonuçta dilekçe resmi bir belgedir ve mektup değildir. Yani uzun uzun kavga nedenleriniz, yöneticinize laf sokmalar, beddua türü yazılarla içinizi dökme yeri değildir. Eğer çok hararetliyseniz ayrılma nedeninize ‘’kurum kültürünüzün şahsi görüşlerimle örtüşmediği için’’ ya da ‘’etik dışı iş ahlakının olduğu çalışma ortamında kendi işime odaklanamadığım için’’ gibi gibi çoğaltılabilecek örnekler yazmanız kafidir. İşin iyi tarafı herhangi bir neden belirtmeyip sadece özel nedenlerle ayrılmak istiyorum yazmanız da kafi gelmektedir. Oturmuş sistemli her şirketin kendine özgü kurum kültüründe bir istifa dilekçe kalıbı vardır. Belki sadece onu doldurmanızı isteyebilirler.

Burada sizlere özel bir not aktarmak istiyorum. Her zaman dediğim gibi kurumlar ve şirketler gelip geçicidir ama insan ilişkileri baki kalır. O dönemde kavga ettiğiniz kişiyle yarın başka bir şirkette başka bir pozisyonda karşılaşmayacağınız ne malum. Bu yüzden aklınızda bulunsun siz siz olun özellikle iş hayatında çıktığınız kapıları sert kapatmayın. Belki bir gün geri dönme ihtimaliniz vardır.

Saygılarımla,
iKMania 


0 comments: