İK Metrikleri – Elde Tutma Oranı



İK Metrikleri – Elde Tutma Oranı

Merhaba. Bugünkü konumuzda İK metrik ve ölçümleri serimizdeki bana göre 3. önemli metrik olan Personel Elde Tutma Oranı’dır. Diğer metrikler olan turnover ve kabul edilme oranını diğer yazıdan ulaşabilirsiniz. İş Teklifi Kabul Oranı , Turnover Raporlama

İlanlar verildi, adaylar görüşmelere çağrıldı, mülakatlar yapıldı, oryantasyon planları hazırlandı ve adaylar işbaşı yaptı. Peki, verilen onca emek ve zaman açısından işe aldığınız adaylardan kaçını elde tutabiliyorsunuz? İşte bu metrik, sayısal verileri elinizde tutma ve analiz yapabilme şansını size sağlar. Bana göre iş yaşamında vefa diye bir şey yoktur. Vefa sadece İstanbul’da bir semt adıdır. İşe aldığınız kişilerde elbette prof. iş hayatı çerçevesinde prof. kişiler olduğu için başka firmalara gidebilir ki bu elde tutma oranı tahmin ediyorum ki Apple, Google, Microsoft’ta bile daimi %100 olmayacaktır. 


Tüm bu metrikleri incelerken çok basit bir kuralı göz önünde bulunduruyorum. Turnover oranı, daha doğrusu sirkülâsyonun yoğun olduğu işletmeler ve daha oturmuş kadroya sahip olan işletmeler şeklinde. İncelemelerimiz daha çok sirkülâsyonu yoğun yaşayan işletmeler açısından ele alınıyor. Özel güvenlik hizmetleri, çağrı merkezi sektörü, satış departmanlığı gibi işlerde bu tarz metrikleri kullanarak kangren olmuş yeri bularak daha kolay müdahale etme şansı sağlar. 

Elde tutma oranı tek başına işe yarar mı_? 

Bu metriğin kol kola yürüdüğü en önemli kriter turnover raporlamadır. Sizin şirketinizin elde tutma oranı %50’lerde seyrediyorken ve siz bu işten çıkışların nedenini bilemiyorken bu oran size sadece rakamlardan ibaret sayılar olarak gelir. İş teklifi kabul edilme oranı, turnover oranı, işten çıkış nedenleri ve elde tutma oranı aynı potada eritilmesi gereken analizlerdir. Formülü:

Elde Tutma Oranı = Dönem Sonu Çalışanlar / (Yeni Dönem Başı Çalışanlar + İşe Yeni Alınanlar) 


Saygılarımla,
iKMania




0 comments: