İnsan Kaynaklarının Türkiye’deki Geleceği


İnsan Kaynaklarının Türkiye’deki Geleceği

Merhaba. Geçen haftalarda İzmir’de düzenlenen Ege PERYÖN Kongresinin ana konusu ‘’Gelecek Geldi’’ ve İK’nın dijital çağında geleceği konuşuldu. Aynı şekilde özellikle İstanbul’da yapılan çoğu zirvenin konusu da artık ‘’Endüstri 4.0’’ başta olmak üzere teknolojik gelişmeler üzerine yer almaktadır. Küresel çapta İnsan Kaynakları’nın geleceğiyle ilgili özeti 2 dakika da aktarmak gerekirse;

- 2025 yılına kadar işe alımlarda chatbot ve yapay zeka kullanılacağı öngörülüyor. Big Data analizi ve yapay zeka sayesinde işe alım mülakatlarını robotların yapacağı ve böylelikle sıfır hatayla işe alımların gerçekleşeceği öngörülüyor.

- Bunun yanında 2030’lu yıllarda oryantasyon yönetiminde, işe alımlarda, kariyer yönetiminde ve performans yönetim sisteminde tamamen robot insan kaynakları uzmanlarının olacağı aşikar gözükmektedir.

-İşe alımlar başta olmak üzere insan faktörünün minimum olduğu süreçlerde yerimizi yapay zeka ve robotlar alacağı için İnsan Kaynakları departmanının adı Motivasyon Yönetimi olarak değişebilir.

-Google işe alım mülâkatlarında yapay zekâ kullanımına geçti ve sınırların ötesinde düşünerek işe alım mülâkatlarında gamification (oyunlaştırmaya) geçmeye başladı. Gelecekte de oyun şeklinde mülakatlar görebileceğiz.

Gelecek; Human Resources'dan Human Development Departman'a da doğru gitmektedir ve IK'nin geleceği Yetenek Yönetimi'nde saklıdır.

Peki ya Türkiye bunun neresinde?

Atalarımız ne güzel söylemiş. Madalyonun her zaman 2 yüzü vardır. Biz daha Endüstri 2’yi tamamlayamadık ki kaldı ki tamamen insansız fabrika sistemlerine geçelim. Tabi ki bundan belki 70 - 80 sene sonra Endüstri 4.0 bize de uğrar ama o zamanda diğer milletler Mars’ta koloni kurmaya başlayacağı için ‘’matbaanın geç gelişi volume-2’’ yaşamamız kaçınılmaz olur.

Türkiye'de kurumsal firma tanımından toplumun anladığı "maaşının zamanında yattığı ve SGK'nin brütten ödendiği firma" algısı olduğu sürece, daha çok fırın ekmek yemeliyiz. Daha ülke olarak Maslow'un ilk basamağını aşamıyoruz ki kaldı ki IK'nin diğer fonksiyonlarını yerine getirelim ve bizde İnsan Kaynaklarında 4.0 terimini hevesle kullanabilelim.

IK'nin
geleceği, "maaşları yapan departman" ve evrak püsür işleri olan personel özlükten kurtulduğu anda gelecektir. Yakın gelecekte IK demek; yetenek yönetimi departmanı, işveren markası departmanı, motivasyon departmanı, çalışan değer teklifi departmanı demek olacaktır.

Ege
Üniversitesinde İnsan Kaynakları Yönetiminde yüksek lisans dersleri veren Yrd. Doç. Dr. sayın Tamer Keçecioğlu hocamın dediği gibi değişim gelecek ama yavaş gelecek. 1995 'de PERYON zirvelerinde konuşulan konularla bugünün zirve konularına baktığımızda aralarındaki farkları görmekteyiz. ABD ile Türkiye'de ki IK algısı çok farklıdır.

Bu
değişimi yönetecek olan biz yeni nesil IK profesyonelleri olacaktır.



Saygılarımla,
iKMania

0 comments: