Mülakat Sonrası Adaylara Geri Bildirim Manifestosu



Mülakat Sonrası Adaylara Geri Bildirim Manifestosu

Merhaba. Bu yazıyı okuyan herkes sanırım hayatında en az 1 defa ''biz sizi olumlu da olsa olumsuz da olsa ararız'' cümlesini duymuştur. Peki bu kurulan cümlenin üzerine yüzde kaç oranla geri dönüş yapıldı? Mülakatları olumlu olanlara haliyle dönülüyor ama burada vurgulanmak istenen nokta ''olumsuz olan'' adaylara da geri dönüş yapıp süreci sonuçlandırmaktır.

İçinde ''insan'' kelimesi geçen tek departmanda çalışan kişilerin insan kavramına azami önem gösterip belki de İK'lığın kanayan tek yarası olan ''biz sizi ararız'' cümlesine sığınmayıp adaylara gerçekten geri dönüş yapmalıdırlar. Bu konu hakkında daha önce yazdığım yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

Evrim İnkaya'nın girişimiyle özellikle işe alımcı arkadaşların pratikte dikkat etmesi istenen bir manifesto yayınlandı. Bu manifestoya göre;

- Pozisyon ayırt etmeksizin mülakata katılan her adaya geri dönüş yapılmalıdır. Yani sen beyaz yakasın, sen mavi yakasın ayrımımı olmamalıdır. Benim gözümde de zaten ‘’patron’’ dışında herkes işçidir. Yani çalışmanın mavisi-beyazı olmaz. İş kanununa göre CEO’da işçidir İK Müdürü de işçidir, çaycı da işçidir.

- Mülakat sonuçları 1 hafta ile 15 gün içerisinde aktarılmalıdır. Burada tabi işe alınacak departman ve pozisyon önem arz ediyor. Örneğin kimi üst düzey yönetici pozisyonlarında süreç 2-3 aya sarkabiliyor. Böyle bir durumda da adaylara ara bilgilendirme yapılmalıdır.

- Adaylara ilk tercih olarak mail yoluyla ikinci tercih olarak telefonla dönüş yapılmalıdır. Burada kritik nokta bence şu. İşsizliğin verdiği sinir harbi ve ruhsal çöküntü sonucunda birisinin sizi arayıp telefonla mülakatta elendiniz cümlesini duymak belki de kişinin o an duymak isteyeceği en son şey olabilir. Duyduğum kadarıyla telefonda bu tarz adaya dönüş yapıldığı bir anda karşı tarafın küfür ederek telefonu kapattığı olmuş. Bu yüzden ilk tercih olarak mail yoluyla geri dönüş daha sağlıklı bir ilerleme olacaktır.

-Mail yoluyla dönüşlerde de klasik, kalıplaşmış, hiçbir feedback vermeyen basma kalıp cümleler kurulmamalıdır. Aday elenebilir doğru ama neden elendiği hakkında feedback alırsa kendini geliştirebilir. Örneğin kıyafetini beğenmedik uygun giyinmemişsin veya görüşmeye şortla gelmişsin derseniz aday bir sonraki görüşmesine takım elbiseyle gider veya excel in kötüydü ondan eledik, ingilizcen yetersizdi, göz kontağı kuramıyordun, görüşmede bana abi/abla dediğin için eledik, bacak bacak üstüne attın diye eledik...Sebepler çoğaltılabilir önemli olan elenme nedeni ve süreç olumsuzsa adaya geri dönüş yapıp sürecimiz olumsuz oldu nedeni buydu demeniz gerekir. Tabi ki burada kırıcı olmayan cümlelerle uygun bir üslup kullanmanız gerektiğini hatırlatmama gerek yok herhalde.

Yazıyı sonlandırmadan önce adaylara geri dönüşle ilgili güzel bir örnek paylaşmak istiyorum. Oyuncu/yönetmen/senarist olan Müfit Can Saçıntı linkedin de iş ilanı paylaşıyor ve süreçten sonra da linkedin'de resimdeki yazıyı paylaşıyor. Sanatçı duyarlılığı bu olsa gerek.

Saygılarımla
iKMania

0 comments: